Konya Çocuklarda Korku Günlüğü

Çocuklarda KorkuKonya Çocuklarda Korku Günlüğü – Konya Çocuk Psikolojisi yazı dizimize ‘Konya Çocuklarda Korku Günlüğü’ isimli yazımızla devam ediyoruz. Biz, duygularımızı sonradan öğrenmeyiz. Bu duygularla birlikte dünyaya geliriz. Korku da bu temel duygularımızdan biridir. Bebek, doğduğu andan itibaren iki korkusu vardır: Yükseklik korkusu ve Yüksek ses korkusu. Korku, tıpkı diğer duygularımız gibi yaşamımızı sürdürebilmemiz için son derece gerekli bir duygudur. Fakat kimi durumlarda korkunun derecesinde ciddi bir artış söz konusudur. Çocuklarda korkuyu yetişkin bakış açısıyla anlamaya çalışmak yerine çocuğun gözüyle bakmak önemlidir. Ne hazindir ki pek çok yetişkin kendi çocuğuna yeterli seviyede empatik yaklaşamadığı için çocuğun korkusu, belirli durumlarda aniden irkilerek ağlama tepkisi geliştirmesi sanki sevimli ve komik bir durummuş gibi algılanmaktadır. Oyuncak bir bebekten korkan, bu oyuncağın olduğu odaya girmek istemeyen bir kız çocuğunun korkusu yetişkinler tarafından ‘komik’ olarak değerlendirilebilmekte ve çocuk, bu duruma bizzat kendi anne ve babası tarafından maruz bırakılabilmektedir. Yetişkinler için son derece basit, sıradan görünen objeler veya durumlar çocuklar için dehşet verici bir korku kaynağı haline gelebilmektedir. Yetişkinler için korkunç olarak algılanan durumlar da çocuklar için bir oyun haline gelebilmektedir. Okul öncesi yaşlarda çocuklar gerçekleri sınırlı olarak algılayabildiklerinden gerçekte neden korkulması gerektiğini anlayamazlar. Beşinci katta balkondan sarkmaya çalışan bir çocuk, aslında kendince ‘örümcek adam’ oyunu oynamaktadır.

Çocuklarda Korku Kontrolü – Konya Çocuklarda Korku Günlüğü

Çocuklarda korku söz konusu olduğunda, bu korkunun bir şekilde kontrol altına alınması önemlidir. Burada devreye yetişkinler girmelidir. Yetişkinler, yani ebeveynler çocuğa destek olmalı ve güven vermelidir. Çünkü çocuğun buna ihtiyacı vardır. Çocuğun korkusunu yenmesini istiyorsanız, çocuğunuza güven vermelisiniz. Çocuk güven verici, destekleyici tutumlar sayesinde, kendine olan güveni arttıkça korkusu ile daha iyi başa çıkabilir duruma gelmektedir. Özetle korkacak bir şey yok bak, diyerek çocuğu korkunç durumla yüzleştirmeye çalışmak yerine çocuğun kendine bu konuda zamanla güven duyması sağlanmalıdır.

Ailelerin Arayışı – Konya Çocuklarda Korku Günlüğü

Çocuklarının korkularından yakınan pek çok anne babanın yakınmalarını ve sorularını kısaca maddeler halinde belirtecek olursak;

Çocuğum neden benden ayrılamıyor?

Çocuğum neden okuldan korkuyor?

Çocuğum neden bu kadar çok korkuyor?

Çocuğum sesten korkuyor.

Çocuğum oyuncaktan korkuyor.

Çocuğum bebeklerden korkuyor.

Çocuğum kapı çalmasından korkuyor.

Bu maddeleri ne kadar uzatsak da tüm korkuları belirtemeyiz. Yazımızın başında da dediğimiz gibi çocuklarda korkulan durumlar çok ama çok farklı olabilir. Bir çocuk çikolatadan bile korkuyor olabilir. Belirli renklerden korkabilir. Bir el hareketinden (avuç içinin gösterilmesi vb.) bile ciddi şekilde korkabilir. Bir yılanı gördüğünde gülerek onunla oynamaya çalışan bir çocuk, sinek gördüğünde ağlayarak annesine koşabilir.

Konya’da Çocuk Psikoloğu arayan aileler için bir uyarı!

Konya’da Çocuk Psikoloğu arayan ailelerin genellikle ‘Konyanın en iyi çocuk psikoloğu’ şeklinde internet aramaları yaptıklarını ve bu arama neticesinde kendilerince Konya’nın en iyi çocuk psikoloğu ‘na gittiklerini sandıklarını görmekteyiz. Oysa ki Konya’nın en iyi çocuk psikoloğu ya da Konya’nın en iyi Psikoloğu gibi ifadeler kişiden kişiye değişebilen ifadelerdir. Burada ailelere önerimiz; gidecekleri Psikoloğun eğitimi hakkında bilgi almalarıdır.

Çocuklarda Korkudan Korkmayın – Konya Çocuklarda Korku Günlüğü

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi korku, tıpkı diğer duygular gibi doğuştan getirdiğimiz bir duygudur. Fakat bir de öğrenilmiş korku vardır. Anne baba farkında olarak veya olmayarak çocuklarına aktarabilmektedirler. Anne veya babadaki aşırı kaygılı durum, ister istemez çocuğa sirayet etmekte ve çocuk belirli korkularla baş etmek zorunda kalabilmektedir. Çocuklarını bu konuda uzmana götüren anne babaların çoğunun kaygı düzeylerinin yüksek olduğunu söylersek abartmış olmayız.

Ne zaman uzmana başvurmalıyız?

Çocukluk dönemi korkuları genelde çabuk gelip geçen türden korkulardır. Erken yaşlarda oluşan bu korkular fazla endişe oluşturmayan türden korkulardır. Çocuğun yaşamını ciddi anlamda etkilemez. Çocukluk dönemi korkularının kalıcı olma oranı %5 oranındadır. Genel itibariyle çocuklarda korku, son derece normal bir durumdur. Bu nedenle hemen çocuğu tutup bir uzmana götürmek çok isabetli bir karar olmasa gerek. Peki ne zaman bir uzmana gitmek gerekir? Korkular, çocuğun yaşamının normal gidişini engelleyecek düzeye ulaşmışsa ve ciddi boyutta ise zaman kaybetmeden bir Çocuk Psikoloğu bulmak gerekir.

Konya Çocuklarda Korku Günlüğü yazımızın sonuna geldik. Çocuğum çok korkuyor, Konya’da Çocuk Psikoloğu arıyorum diyenler için yol gösterici nitelikte bir yazı olması umuduyla….

Hakan Tokgöz

Klinik Psikolog – EMDR Terapisti – Konya

05511116504

hakantkgz@gmail.com

Aile içi iletişim Becerileri : https://antalyapsikoloji.net/aile-ici-etkili-iletisim-becerileri/

Leave a Reply

Call Now Button