Konya Panik Bozukluğu Günlüğü

Konya Panik BozuklukKonya Panik Bozukluğu Günlüğü: Konya Psikolog sitesi olarak Konya Panik Bozukluğu Günlüğü isimli yazımızda panik bozukluğu hakkında kısa ve özet bilgi vermeyi amaçlamaktayız. Panik bozukluğun belirtileri denildiğinde ilk akla gelen panik atak’tır.  Çoğu zaman Panik bozukluğu ve panik Atak birbirine karıştırılmaktadır. Bunun nedeni ise Panik Atağın Panik bozukluğu belirtisi olmasıdır. Panik bozukluğu bir psikolojik rahatsızlık iken panik atak bir rahatsızlık ismi değil, bir belirtiler kümesidir. Konya’da panik bozukluğu nedeniyle Psikolog arıyorum diyen bireyler genelde ‘Bende panik atak var’ ifadesi kullanırlar. Aslında bununla kastettikleri şey panik bozukluğudur.

Panik bozukluğu temelinde kaygı bulunan bir rahatsızlıktır. Kimi zaman panik bozukluğundan şikayetçi olan bireylerin aşağıdaki şekilde şikayetlerini dile getirdiklerine şahit olmaktayız:

Yıllarca ilaç kullandım ama bir türlü panik atağım geçmedi.

Her uzman farklı bir şey söylüyor.

Panik ataklardan gerçekten de kurtulmak mümkün mü?

Konya panik bozukluğu konusunda tıpkı diğer illerimiz gibi yoğun bir şekilde uzmanlara başvurulan bir şehrimizdir. Öncelikle bu rahatsızlığın ne olduğunun bilinmesi çok önemlidir.

Örneğin;

Kimse panik atak nedeniyle ölmez.

Kimse panik atak nedeniyle aklını yitirmez.

Panik atak sizi bayıltmaz. Sadece kısa süreli bir baş dönmesi hissi oluşabilir. Fakat bilinç kaybı oluşan bir bayılma asla olmaz.

Panik ataklar nedeniyle sorun yaşayanların en temel korkuları şunlardır: Ölmek veya delirmek.

Her iki düşünce de aslında zihnimizin ürettiği bir düşüncedir.

Ya ilerler de daha ağır bir ruhsal hastalığa kapılırsam? türünden düşüncelere sahip olan panik bozukluğu rahatsızlığı olanlar için hemen belirtelim ki böyle bir risk söz konusu değildir. Yani ilerleyip sizi daha ağır bir psikiyatrik bozukluğa götürmez panik bozukluk.

Panik bozukluk, eskilerin deyimiyle ‘Ne oldurur, ne öldürür’ türünden bir rahatsızlıktır. Gündelik yaşamı işgal eden acaba yine mi olacak? kaygısıyla kişi tüm gününü kişiye zehir edebilir.

Panik bozukluğunda beliren panik ataklar birdenbire, aniden bastıran panik ataklar şeklinde gelmektedirler. Aslında gelmeden önce küçük sinyaller de verilmektedir. Fakat kişi bu sinyalleri iyi değerlendirememektedir çoğu zaman.

Şimdi DSM 5 Tanı ölçütleri kitabına göre Panik bozukluğu belirtilerine bakalım.

Panik Bozukluğu Belirtileri – Konya Panik Bozukluğu Günlüğü

Panik Bozukluk Belirtileri

  1. Yineleyen beklenmedik panik atakları. Bir panik atağı, dakikalar içinde doruğa ulaşan ve o sırada aşağıdaki belirtilerden dördünün (ya da daha çoğunun) ortaya çıktığı, birden yoğun bir korku ya da yoğun bir içsel sıkın­tının bastırdığı bir durumdur:

Not: Böyle bir durum, kişinin dingin ya da kaygılı olduğu bir durumda bir­den bastırabilir.

  1. Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması.
  2. Titreme ya da sarsılma.
  3. Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
  4. Soluğun tıkandığı duyumu.
  5. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
  6. Bulantı ya da karın ağrısı.
  7. Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
  8. Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
  9. Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
  10. Gerçekdışılık (“derealizasyon”, gerçekdışı olma duyumu) ya da ken­dine yabancılaşma (“depersonalizasyon”, kendinden kopma duyu­mu).
  11. Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.
  12. Ölüm korkusu.
  13. Ataklardan en az birinden sonra, aşağıdakilerden biri ya da her ikisi de bir ay (ya da daha uzun bir) süreyle olur:
  14. Başka panik ataklarının olacağı ya da bunların olası sonuçlarıyla (örn. denetimimi yitirme, kalp krizi geçirme, “çıldırma”) ilgili olarak sürekli bir kaygı duyma ya da tasalanma.
  15. Ataklarla ilgili olarak, uyum bozukluğuyla giden davranış değişiklikleri (örn. spor yapmaktan ya da tanıdık, bildik olmayan durumlardan ka­çınma gibi panik atağı geçirmekten kaçınmak için tasarlanmış davra­nışlar) gösterme. 

Psikiyatrist ve Psikolog desteği önemli – Panik Bozukluğu Günlüğü

Panik Bozukluk Uzman DesteğiKonya psikolog sitesi olarak hazırlamış olduğumuz Konya Panik Bozukluğu Günlüğü yazımızın sonuna geldik. Panik bozukluğu ya da farklı türden kaygı sorunu yaşayanlara zaman kaybetmeden Psikiyatrist’e gitmelerini öneririz. Psikiyatristin değerlendirmesi ve tedavi planına harfiyen uymaları çok önemlidir. Çoğu Panik bozukluğu yaşayan kişiler psikiyatristin vermiş olduğu ilaçları uygun dozajda kullanmamakta ya da hiç kullanmamaktadır. Kimi hapları kırıp, sıkıntı duyacağını hissettiği anlarda kendince bir dozaj belirleyerek içmekte, kimi de ilaçlardan şikayetçi olup bunu Psikiyatristle paylaşmak yerine ilacı kendince bırakmaktadır.

Psikiyatrist desteğinin yanında psikolog desteği ile rahatlama sürecini çok daha hızlı bir şekilde yakalayabileceklerini ve bu sorundan %100 kurtulabileceklerini unutmasınlar.

Konya Panik Bozukluğu Günlüğü

Hakan TOKGÖZ

Konya Klinik Psikolog

0551 1116504

Leave a Reply

Call Now Button